lördag 28 maj 2016

Summering av en en händelserik helg!

Har gått i ett i helgen. Inte hunnit uppdatera bloggen så det får bli en liten sammanfattning!
Gårdagen bjöds det upp till spinnfiske efter gädda på Vänern. Två båtar sjösatte vid Ekudden i Mariestad. Fören riktades mot Onsösundet.
Finnen lyckas snabbt sätta krokarna i två småsnipor. Sen drämmer Håkan till med en 110cm som, av partiska ögon, uppskattas till ca 7kg.
I min båt har vi ett endaste hugg. På trolling när vi byter plats. Men den släpper ganska omgående.
Trevlig dag trots att vi inte fick nån fisk, strandhugg med korvstekning och skitsnack hanns med och gårdagen avslutades hos en kollega med lite kalas.
Dagens bravader började med en känsla av komplett förvirring. Kände mig helt malplacerad. Hade inte den blekaste idé om vad man skulle hitta på för att ha en chans.
Dagen börjar rätt okej med ett par kontakter som tyvärr inte vill fastna. Utan sjökort eller erfarenhet så får ju hoppet stå till slumpen. Slumpen ville tyvärr inte hjälpa oss denna morgon.
Vi smyger runt på sjön för att se om vi kan hitta nån gädda som inte är så kräsen.
Vinden dör ut och sjön blir nästan spegelblank. Solen kommer fram och det blir skapligt varmt. Som en blixt från klar himmel så invaderas båten av en svärm knottartade flygfän. Jag såg knappt omgivningen en stund, det var ett helt moln. Jävligt lätt att fokusera på fisken när de små djävulskrypen i samlad attack försöker invadera bihålorna på en.
Som inte skadedjursangreppet vore nog så lägger ekolodet av som en glad överraskning. Sillatvns stillastående bild stirrade hånfullt på oss med meddelandet "källa saknas".
Med knottdjur långt upp i nästan alla kroppsöppningar rivs paneler bort, kabelskarvar, sockerbitar, säkringar och kabelskarvar inspekteras utan att kunna konstatera något fel. Helt plötsligt hoppar skiten igång. Så håller det sen på under hela återstoden av dagen. Helt plötsligt stannar skiten och efter en stund startar det om för att gå en liten stund.
Jävligt roligt när man är på helt okända vatten.
Vi försonas med läget och nöter vidare och som en skänk från ovan smäller det till såinåtahelvete på en riggen som jag nyss bytt till en Bomber 15a. Robert grabbar spöt och tar upp kampen med fisken.
Den beter sig inte riktigt som en standardgädda. När den bryter ytan ett tiotal meter bakom båten så får vi en glimt av den och Robert utbrister "har den inte lite väl röda fenor?".
Mycket riktigt, en grymt stor Röding glider snart in i håven. Båtrekordet smulas sönder totalt. Fisken är ytligt krokar och kan krokas av snabbt, fotas, och snabbvägs i håven. Vågen visar 8kg, efter avdrag för håv och glädjevågsmarginal så borde den väga ca 7kg. Drar iväg som en torped när den återutsätts. Kändes skönt, alltid nervöst att hantera så stora fiskar. Men den klarade sig bra!
Innan det är dags att dra in för invägning så lyckas vi till slut krångla upp en liten pyttegädda på ca 54cm och kom sist!
Men vad gör det?
Skulle inte byta den drömfisken mot nån gädda i världen.
För, jag är ju ingen gäddfiskare....
Tight lines y'all
Ganska okej bifångst kan man säga!
Vi lyInga kommentarer:

Skicka en kommentar